CCS C Software and Maintenance Offers
FAQFAQ   FAQForum Help   FAQOfficial CCS Support   SearchSearch  RegisterRegister 

ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

CCS does not monitor this forum on a regular basis.

Please do not post bug reports on this forum. Send them to support@ccsinfo.com

Using Timer 0 with External Clock

 
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
soonc



Joined: 03 Dec 2013
Posts: 215

View user's profile Send private message

Using Timer 0 with External Clock
PostPosted: Sun Nov 26, 2017 5:07 pm     Reply with quote

PIC18F46K42
Compiler V5.075 Does not yet support the debugger for this chip.

I have a DS32KHz feeding Pin C1 which is the SOSCI pin.

I'm confused about how this works.
The header file has values from T0_DIV_1 to T0_DIV_32768

I expected this next line of code to interrupt once every second:

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_32768 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT, 1 );

Nothing ever happens.

If I use this setting

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_1 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT, 1 );

Interrupt happens every 2 seconds.

How can I make the interrupt happen once per second ?

What am I missing something here:

Update:

Using Timer_4 like this:

setup_timer_4( T4_CLK_SOSC | T4_DIV_BY_128 , 128, 2 ); // 1 second interrupt

Interrupt happens every 1 second.

I really want Timer_0 as I hope to use it when the CPU is in Sleep mode.
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9081
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 6:19 pm     Reply with quote

It could be a compiler bug not setting the appropriate bits. Dump the listing and see what they are , compared to what the datasheet says they need to be.
I don't have that PIC but according to the datasheet it has 'pin selectable peripherals. It might be those have to be set/clrd as well ??

Jay
soonc



Joined: 03 Dec 2013
Posts: 215

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 7:38 pm     Reply with quote

temtronic wrote:
It could be a compiler bug not setting the appropriate bits. Dump the listing and see what they are , compared to what the datasheet says they need to be.
I don't have that PIC but according to the datasheet it has 'pin selectable peripherals. It might be those have to be set/clrd as well ??

Jay

Yes I checked that already here is what I have for TMR0

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_32768 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT, 1 );

Register addresses related to TMR0
T0CON = 3FB8h
T0CON1 = 3FB9h
TMR0H = 3FB7h
TMR0L = 3FB6h
PIE3 = 3993h

lst file
01B22: MOVLW 90
01B24: MOVWF 3FB8 // T0CON
01B26: MOVLW CF
01B28: MOVWF 3FB9 // T0CON1

Checked as followes:
T0CON 10010000 // 90h
EN = 1
MD16 = 1
OUT = 0 // I don't need to output TMR0
Post Scaler = 0 which is 1:1

T0CON1 11001111 // CFh
CS = SOSC
ASYNC = 1 Not Sync'ed
CKPS = 32768

PIE3 enable_interrupts(INT_TIMER0);
01B7C: BSF x93.7

TMR0 is listed in the .h Pin Select Input but as I'm using SOSC as the input clock source I should not have to use #pin_select I could be wrong about this.... ! There is mention of using External Clock... I'll look into that some more.

Also as the TMRO does work with this line of code

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_1 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT. 1 );

but it interrupts every 2 seconds so I know the SOSC is being used.

These are early (bleeding edge) chips so who knows may be it's a silicon bug.

As I updated:
I can use TMR4 and produce a 1 second interrupt, but for future use when I want to put the cpu to sleep it has to be TMR0 !

Thanks for your suggestions.
PCM programmer



Joined: 06 Sep 2003
Posts: 21708

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 7:53 pm     Reply with quote

Quote:

I have a DS32KHz feeding Pin C1 which is the SOSCI pin.
I expected this next line of code to interrupt once every second:

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_32768 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT, 1 );

Nothing ever happens.

The parameter in bold is a prescaler. You have a 32768 Hz external
clock going into a "divide by 32768" prescaler. This means Timer0
is clocked at 1 Hz. You have Timer0 configured as 16 bits. These means
it takes 65536 clocks to roll over. That's 65536 seconds. That's why
nothing appears to ever happen.
soonc



Joined: 03 Dec 2013
Posts: 215

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 10:02 pm     Reply with quote

PCM programmer wrote:
Quote:

I have a DS32KHz feeding Pin C1 which is the SOSCI pin.
I expected this next line of code to interrupt once every second:

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_32768 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT, 1 );

Nothing ever happens.

The parameter in bold is a prescaler. You have a 32768 Hz external
clock going into a "divide by 32768" prescaler. This means Timer0
is clocked at 1 Hz. You have Timer0 configured as 16 bits. These means
it takes 65536 clocks to roll over. That's 65536 seconds. That's why
nothing appears to ever happen.


I still don't get it... I'll leave this for later... Timer 2 and 4 make sense Timer 0 does not.

thanks
Mike Walne



Joined: 19 Feb 2004
Posts: 1785
Location: Boston Spa UK

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 6:04 am     Reply with quote

Quote:
Also as the TMRO does work with this line of code

setup_timer_0( T0_SOSC | T0_DIV_1 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT. 1 );

but it interrupts every 2 seconds so I know the SOSC is being used.

I don't have your chip.
You say the code above interrupts once every 2 seconds.
The code is feeding your 32768 clock into a 16 bit counter.
(i.e. counts 0 to 65535).
I'd expect it to roll over once every 2 seconds!

Maybe running timer0 in 8 bit mode will yield desired 1 second roll over.

Mike
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9081
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 6:41 am     Reply with quote

I don't have it either but I'd like you to configure the post_scaler=0 ( /1). While the datasheet it will be 0, hence /1 = 1, I've learned it's best for YOU to tell the compiler and PIC exactly what you want.
If both pre and post scalers are 0, then you should get 32768 KHz, after that change one or the other and see what happens. A 2 channel scope will show what's going on.
Being a 'new' chip, it could have a bug or the compiler might....
soonc



Joined: 03 Dec 2013
Posts: 215

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 8:12 am     Reply with quote

temtronic wrote:
I don't have it either but I'd like you to configure the post_scaler=0 ( /1). While the datasheet it will be 0, hence /1 = 1, I've learned it's best for YOU to tell the compiler and PIC exactly what you want.
If both pre and post scalers are 0, then you should get 32768 KHz, after that change one or the other and see what happens. A 2 channel scope will show what's going on.
Being a 'new' chip, it could have a bug or the compiler might....


I can make it interrupt once per second using 8 bit.

But that defeats the ultimate goal of what I was hoping to do.

I guess I'm more confused about how to make it a counter that interrupts at a preset count rather than a timer.... !

The clock is a DS32768 osc.

I need a counter that clocks every clock cycle and interrupts at 32768.

Then I need the ability to read the counter at any time and get a 1/32768 th resolution.

Running the thing in 8 bit mode does not allow me to do that, unless I'm just not understanding how to configure it.

Thanks for the help.

Update: I went back to the original code:
setup_timer_0( T0_EXT_L_TO_H | T0_SOSC | T0_DIV_1 | T0_INPUT_NOT_SYNCRONIZED | T0_16_BIT, 1 );

I added "T0_EXT_L_TO_H |" and I'll be able to get a 2 second counter interrupt with a a 1/32768 th resolution.
I can make that work for what I'm doing.

Thanks again for the help.
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9081
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 8:44 am     Reply with quote

You might like to look at the SW-RTC that's posted in the 'code library'. it use the PIC clock as the timing source.
For my PIC products I use an I2C RTC module using the DS1337. For $2 CDN I get the high accurate RTC, battery AND 2KB of EEPROM. It also has a 32KHz output pin..... The RTC also has 50+ bytes of battery backed up RAM.

Might be an option for you depending on application.
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group